Nieuws

Blauw en Rood gaan weer los

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse

 

28 september 2018

Waar zou de voorbeschouwer van Voetbal op Zaterdag het eens over hebben? Ja natuurlijk, de derby in Bunschoten-Spakenburg. De confrontatie tussen 'rood' en 'blauw' is dit seizoen in ere hersteld. En dat willen ze weten daar in het voetbalgekke dorp aan de boorden van het IJsselmeer. In augustus was er al een aankondiging van de voorverkoop van kaarten.

 

Wie absoluut zeker wil zijn van aantrekkelijk hoogstaand voetbal, kan beter thuis blijven of een andere wedstrijd uitkiezen om de middag te slijten. Angst bij beide ploegen om te verliezen - een nederlaag tegen de aarstrivaal is een horrorscenario - resulteert maar al te vaak in een 'draak' van een wedstrijd. Maar het gaat om de hele happening op de Westmaat (blauwe kant deze keer) met zo'n 8000 toeschouwers die traditioneel op deze gekende kraker in het topamateurvoetbal afkomen.

 

Het grootste deel van het publiek bestaat uiteraard uit fans van Spakenburg en IJsselmeervogels die al wekenlang van tevoren elkaar de maat hebben genomen met gevatte opmerkingen. Dat kan er ruig aan toe gaan, is de ervaring. Je hebt bieden, overbieden en dan daar weer overheen, enzovoorts. Het is een wezenlijk onderdeel van het krachtenveld tussen beide clubs. Maar wie de moeite neemt om vooraf een kijkje te nemen op de zaterdagse markt en daar dan deze of gene aanspreekt die niet zichtbaar kleur heeft bekend, komt voor verrassingen te staan. Van heinde en verre komen voetballiefhebbers naar Bunschoten-Spakenburg om de derby te 'beleven'.

 

Danny van den Meiracker (9) in een rood shirt. En met daaronder een nog steeds blauw kloppend hart?
Foto: Orange Pictures

 

Geen derby of er is wel een pikant detail boven tafel te halen. De clubleiding van Spakenburg verbande in de winterstop van het seizoen 2016-2017 Danny van den Meiracker naar het tweede elftal. In januari 2017 keerde de goalgetter de club waar hij een 'grote jongen' was geworden en ook een avonuur in het betaalde voetbal aan overhield, de rug toe. Via FC Lienden - daar werd Van den Meiracker afgelopen seizoen clubtopscorer met 22 treffers - streek de centrumspits weer neer in Bunschoten-Spakenburg maar nu bij IJsselmeervogels. Dat werd hem niet in dank afgenomen door de 'blauwe supporters' waarvan een aantal hun haat en nijd de vrije loop liet via de social media. De reden dat Van den Meiracker koos voor 'rood' was simpel. IJssselmeervogels accepteerde het financiële voorstel van de aanvaller, Spakenburg wilde er niet aan voldoen. Inmiddels heeft Van den Meiracker in een interview bij RTV Utrecht laten weten dat Spakenburg z'n cluppie is. En van zo'n losse opmerking raken dan misschien 'rooie' fans weer van de leg. Het is altijd wat. Van den Meiracker zal zeker in de belangstelling staan, wanneer hij zaterdagmiddag het veld op loopt bij 'blauw'. Om 15.00 uur zet Sander de Brito Rogue de release van de derby in gang.

 

In de schaduw van de derby speelt AFC een wedstrijd van gewicht tegen Jong Almere City FC. Bij een gunstige uitslag aan de Westmaat - puntenverlies voor de 'Vogels' - kunnen de Amsterdammers door te winnen van de Almeerse beloften alleen aan de leiding komen in de Tweede divisie. Dat is een heel ander beeld van AFC dan vorig seizoen toen de club lange tijd het degradatiespook recht in de ogen heeft kunnen kijken. Aan de hand van coach André Wetzel, opvolger van de opgestapte Ton de Chatinier, bevrijdde de ploeg zich toch van de zorgen door de derde periode winnend af te sluiten. De komst van Raily Ignacio, halverwege het seizoen, had de club van Goed Genoeg zeker geen windeieren gelegd. Dit seizoen is met de entree van Yordi Teijsse de aanvalskracht en het scorend vermogen nog verder opgekrikt, zo heeft de nieuwe coach Uhlrich Landvreugd al met tevredenheid kunnen vaststellen. Het wordt een interessant duel daar aan de Zuidas van Amsterdam. Op papier is AFC favoriet om drie punten te pakken, maar juist in de Tweede divisie blijken papieren wijsheden maar al te vaak helemaal niets waard.

 

Na drie jaar afwezigheid is Hoek weer terug op het platform waar de Zeeuwen in 2015 vanaf vielen. Destijds heette dat topklasse, nu Derde divisie. Hoek draait voor een nieuwkomer opvallend goed mee, maar is in feite geen nieuwkomer in de ware zin van het woord. In ploeg van Dennis de Nooier zit een fors smaldeel aan spelers die ook de topklassejaren van Hoek hebben meegemaakt. De klappen van de zweep komen derhalve bekend voor en de uitslagen spreken een beetje voor zich. De enige nederlaag tot nu toe - 3-2 bij FC Lisse - kwam gezien de krachtsverhoudingen als een dief in de nacht. Hoek ontvangt Quick Boys, de ongeslagen koploper van de Derde divisie. Beginnen ervaren trainers niet altijd eeerst met het stoppen van de gaten in defensie? Erik Assink ziet zijn verdedigers naar behoren functioneren en drie tegendoelpunten in vijf duels is een stevig moyenne. Eentje van die drie kwam op naam van het altijd listige ODIN '59, wat ook gelijk de eerste averij (1-1) betekende voor Quick Boys. Maar de koppositie in ogenschouw genomen zal de leiding op Nieuw Zuid niet ontevreden zijn. Dat was vorig seizoen nog anders. Onrust - trainer Jan Zoutman ontslagen, knallende ruzie met topscorer Yordi Teijsse, mislukt experiment met de rentree van Dirk Kuijt - bracht een hoop publiciteit, maar geen winstpunten om mee te doen voor de titel.

 

23 april 2016: De latere kampioen Quick Boys beleefde een moeizame middag op sportpark Denoek, waar de thuisclub Hoek niets weggaf (0-0). Het was de laaste keer dat beide ploegen elkaar troffen, toen nog in de hoofdklasse.
Op de foto: Thomas van Renterghem werpt zich in de baan van het schot van Mohamed el Osrouti.
Foto: Hans van Duijn

 

In onderlinge resultaten heeft Quick Boys een giga-voorsprong op Hoek. Achttien keer eerder stonden beide ploegen tegenover elkaar. Tien maal won Quick Boys, drie maal was er winst voor Hoek. Gelijke spelen vielen er vooral te noteren op Zeeuwse bodem.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

 

Spakenburg - IJsselmeervogels
AFC - Jong Almere City FC
Hoek - Quick Boys