Nieuws

Noordwijk slaat Sparta met stomheid

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

26 september 2018

NOORDWIJK - Onverwachte, tegendraadse uitslagen geven het KNVB-bekertoernooi extra sjeu. De 3-2 overwinning waarmee Noordwijk in de eerste ronde het Rotterdamse Sparta uitschakelde was typisch zo'n wedstrijd, waarvan de amateurclub in de aanloop hoopt dat er een surprise uit de bus rolt. De profs moeten daar even niet aan denken, maar Noordwijk haalde dat konijn uit de hoge hoed en sloeg daarmee Sparta met stomheid.

 

Had Noordwijk een workshop goochelen gevolgd? Het antwoord op die vraag luidt nee. De thuisclub startte gewoon verbluffend. Niets afwachten, maar er meteen bovenop knallen. Al in minuut één haalde Denzel James op de linkervleugel de achterlijn, maar zag zijn voorzet stranden. De wedstrijd was drie minuten ver toen Raies Roshanali knap naar binnen draaide en Sparta-doelman Roy Kortsmit met een goede reflex zijn ploeg voor een achterstand moest behoeden. Maar vier minuten later was Kortsmit kansloos op de schijnbeweging van James, die ook tegenstanders in het veld zijn hielen had laten zien. "Thomas (Reynaars, red.) kwam aan de bal en kon de steekpass geven", gaf na afloop de maker van de 1-0 de credits aan de man van de perfecte assist. Het zou de avond worden voor James, zo rond de één meter zestig hoog en in de klasse ultralight.

 

Denzel James (66) op weg naar de 1-0 voor Noordwijk. Doelman Roy Kortsmit en Fankaty Dabo krijgen het nakijken.

 

Sparta liet wel zien wakker geschrokken te zijn. De Rotterdammers gooiden hun tempo omhoog, konden hun vertrouwde positiespel gaan spelen en Noordwijk moest wel terug in een poging de vroeg verkregen voorsprong zo effectief mogelijk vast te houden. Maar het was vechten tegen de bierkaai. Na ruim een kwartier spelen krulde Abdou Harroui de bal in de bovenhoek op aangeven van Thomas Verhaar. Harroui bezorgde Sparta ook een 1-2 voorsprong, al had de middenvelder daarbij wel in zekere mate de medewerking nodig van de Noordwijk-defensie, die vergat resoluut weg te werken nadat de Rotterdamse aanval al was doodgelopen op de vuisten van doelman Roy Rondeltap.

 

De Spartanen bewogen zich in die fase vlotjes door de Noordwijk linies en nog voor rust had ook zomaar de 1-3 kunnen vallen. Verhaar kreeg daarop een serieuze kans, maar in zijn poging om in een nog betere positie te komen, werd zijn uitzicht op een doelpunt alleen maar slechter. De 1-3 viel dus niet en met het aanbreken van de pauze was de conclusie van de 'kenners' op de tribune dat het nog steeds een wedstrijd was. Kees Zethof bevestigde dat ook later. "Na de 1-0 schakelde Sparta een tandje hoger en daar hadden we moeite mee. De 1-2 bij rust was terecht, maar Sparta kwam niet met felheid in de schoenen terug op het veld", blikte de coach van Noordwijk terug. "We hadden Sparta van tevoren met vier man sterk bekeken en we wisten dat de drie centrale verdedigers in het centrum zouden blijven staan en dat er dus ruimte op de vleugels zou liggen. Je legt accenten afhankelijk van de kwaliteiten van de tegenstander, maar we houden altijd vast aan ons systeem. Onze manier van denken is constant."

 

Dat betekende dus blijven zoeken naar mogelijkheden om op de flanken de snelheid van James en Sabir Achefay te benutten. En Sparta, naïef als een ploeg kan zijn, had ogenschijnlijk niet door wat er dreigde. Maar zes minuten na de hervatting had Noordwijk wel zijn gelijkmaker te pakken. James gooide zijn turbo aan en Roshanali mocht de aanval afronden met een krulschot dat rechts van Kortsmit onhoudbaar in het net belandde. "Sparta was buiten zinnen daarna", vond Zethof. En daar had het alles van weg. De profs waren de weg kwijt en vonden die niet meer terug. Coach Henk Fräser begon met wisselen, maar herstel bleef uit, laat staan dat er verbetering optrad. Ja, Dries Wuytens deed net als voor de pauze nog maar eens een poging om James uit de wedstrijd te schoppen. Gek genoeg ontbrak de Belg na afloop op het lijstje met gele kaarten (drie voor elke ploeg). Als Alex Bos net zo streng (pietluttig zelfs soms) was geweest als in andere situaties, had Wuytens het einde van de wedstrijd niet gehaald.

 

Denzel James springt Raies Roshanali in de armen, die zojuist Noordwijk op gelijke hoogte (2-2) heeft gezet met Sparta. Emiel Wendt (31) en Sabir Achefay willen delen in de vreugde.

 

Maar niets of niemand kon James stuiten. Noordwijk ging met steeds meer overtuiging voetballen. Aan strijdlust en tempo in de acties geen gebrek. En natuurlijk had Noordwijk ook zijn gelukkige momenten. Zo kopte Rob Overvliet plompverloren terug op zijn doelman, maar zag de centrale verdediger tot zijn vreugde dat de bal naast het doel vloog. Dank zij een slippertje van diezelfde Overvliet verscheen Lars Veldwijk oog in oog met Rondeltap, maar voorkwam de doelman met zijn linkervoet dat Sparta dit cadeautje uitpakte. Maar wij hebben James, moeten de supporters Noordwijk gedacht hebben. Alle aanleiding was er om die hoop te koesteren. Eerst ontsnapte Sparta nog aan de 3-2 toen Tjeerd Westdijk keek, mikte en de bal het zijnet aan de buitenkant schampte. Tien minuten voor tijd was het wel raak. Deze keer kwam wervelwind James over de rechterflank. Achefay mocht het karwei afmaken. "Als ik zelf schiet, dan mis ik die kans. Dan ben ik de rest van het seizoen de lul", deed James na afloop alsof het allemaal de gewoonste zaak van de wereld was.

 

In de laatste tien minuten werd het nog wel overleven voor Noordwijk. Westdijk moest ultiem redding brengen op de doellijn en bijna in het eindsignaal zag doelman Kortsmit, mee naar voren gekomen bij een hoekschop, zijn kopbal via de lat in de ballenvanger verdwijnen. Die actie had een nieuw hoofdstuk aan het wedstrijdverhaal kunnen toevoegen. Maar het boek, uitgegeven in goud op snit, kon dicht. Het blijft bijzonder, een lager spelende ploeg die een in een hogere klasse opererende tegenstander uit het KNVB-bekertoernooi knikkert. Maar als de mentale instelling juist is, kan er veel. En als het tussen de oren even allemaal wat minder is, mislukt er een hoop.

 

"Collectief gefaald", luidde de zakelijke conclusie van Sparta-coach Fräser. De oud-prof heeft het niet meer zo op amateurploegen. Vorig seizoen vloog Fräser met Vitesse in de eerste ronde uit de KNVB-beker door toedoen van Swift. Dat was een absolute sensatie. Vitesse was de bekerhouder en Swift hoofdklasser. Deze keer was het klassenverschil op papier kleiner, maar verliezen van amateurs blijft zuur voor profs. De winnaar stapt immers door, het mechanisme van een knock-out bekertoernooi. "Een club loten uit de top drie van Nederland, dat zou wel mooi zijn", keek Zethof al weer verder. "Maar een club waartegen je de kans hebt nog een ronde verder te komen, waarom niet."

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures