Nieuws

Katwijk is de te kloppen ploeg

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

30 augustus 2018

De regerend kampioen heeft een lot te dragen. Dat is het seizoen na het feest om de titel de te kloppen ploeg. Elke tegenstander zet zijn beste beentje voor om de titelhouder te vloeren. Of het lukt, is een tweede. In de openingswedstrijd van de competitie kreeg De Treffers geen poot aan de grond tegen de Katwijkers die deden wat ze wilden. Pas na de 0-4 wisten de Groesbekers een eretreffer te produceren.

De ploeg die zeker nog een appeltje met Katwijk heeft te schillen is Kozakken Boys. Tot op de laatste speeldag van maakten de Werkendammers kans om Katwijk in te halen in de race om de titel, maar de noodzakelijke winst kwam er niet. Zodoende sleepte Katwijk de hoofdprijs van de Tweede divisie in de wacht waarop de club gezien het gehele voorspel het meeste recht had. De ploeg van Dick Schreuder, halverwege het seizoen opgevolgd voor Jack van den Berg, had al 33 speeldagen de ranglijst aangevoerd. Alleen maakte Kozakken Boys juist in de slotronde de meeste aanspraak op de overwinning, maar speelde Katwijk zich zakelijk geconcentreerd naar een 0-0 en dus beslissend gelijk spel.

 

Katwijk kampioen van de Tweede divisie seizoen 2017-18. Speciale aandacht voor Marciano Mengerink die met 28 treffers topscorer werd. in de openinsgwedstrijd van dit seizoen schreef de Katwijk-spits ook al weer twee doelpunten op zijn naam. 
Foto: Orange Pictures


Boys azen op revanche, zo kopte deze week de website van de Werkendammers. Logisch, want revanchegevoelens zijn een mooie stimulans. De fans van Kozakken Boys zullen deze keer in een buscombiregeling hun favorieten moeten vergezellen. De autoriteiten van Katwijk hebben het duel tot risicowedstrijd benoemd. Het blijft gissen naar de argumenten voor zo'n besluit. Grote kans dat de tumultueus verlopen oefenwedstrijd tegen FC Dordrecht (zaterdag 4 augustus) de autoriteiten aan het twijfelen hebben gebracht. Bij die vriendschappelijke wedstrijd raakten supporters van FC Dordrecht onderling slaags, waarbij een aantal gewonden vielen.


Hoe het ook zij, iedere spontaniteit om op zaterdagmiddag zomaar eens gezellig naar de Krom te gaan is door de autoriteiten de nek om gedraaid. Kaartverkoop op zaterdag aan de poort is verboden. Supporters uit Werkendam die normaliter per eigen vervoer hun club nareizen kunnen het dus schudden. Die moeten verplicht in de bus. Hoeveel toeschouwers zou Katwijk door dit geintje mislopen? En hoeveel belangstellenden haken op voorhand af bij een van te voren aangekondigde risicowedstrijd?

FC Lisse stond een week geleden te trappelen van ongeduld aan het seizoen te beginnen, maar overvloedige regenval veranderde sportpark Ter Specke in een moeras. Bij de degradant uit de Tweede divisie is de bezem aardig door de selectie gegaan. Zo komen de namen van Roel de Goede, Robert van Boxel en Martin van Eeuwijk niet meer voor op de spelerslijst. Nieuwe spelers, nieuwe kansen, dat zal het motto zijn voor coach Robbert de Ruiter om te kijken of het verloren terrein (let wel: FC Lisse degradeerde nog nooit) te heroveren. De kreet 'we komen meteen terug' ligt vaak voor op de tong. Uitvoeren in vers twee. 

De Lissenaren gaan op bezoek bij VVOG. De Harderwijkers, begonnen aan hun derde seizoen in de Derde divisie, haalden bij de openingswedstrijd drie punten op. Eemdijk, debuterend op dit niveau, maakte het de ploeg van Hennie in 't Hof in fases nog wel lastig, maar na de treffer van Mike Ahrens . trok VVOG de 0-1 voorsprong gedecideerd over de streep. 

Spijkenisse ontvangt SC Feyenoord. Spijkenisse viel in mei uit de Derde divisie, waar SC Feyenoord juist omhoog klom uit de eerste klasse. Of het oud of nieuw geld is, dat Spijkenisse heeft gevonden, de aanwas met veel spelers van naam is opmerkelijk. Dat schept zeker verwachtingen voor coach Peter Wubben en zijn 'sterren'ploeg. In de oefenperiode kwam het er allemaal nog niet zo uit, maar dat zegt vaak niets.

 

Ook de Rotterdammers hebben zo hun ambities in de hoofdklasse A. Het verhaal van SC Feyenoord leest als een spannend boek. In 2014  stapte de club als zondaghoofdklasser naar de 'zaterdag' en moest onderaan de ladder (vierde klasse) beginnen. In vijf seizoenen stoomde de club van rood en wit door naar de hoofdklasse. Alleen de eerste klasse koste twee seizoenen om die te doorlopen. Ook in de Feyenoord-selectie naast eigen talent veel doorgewinterde spelers die de klappen van de zweep in de hoofdklasse (en nog hoger) goed kennen. Een mooie graadmeter voor beide ploegen daar zaterdagmiddag op sportpark Jaap Riedijk.

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:
 

Katwijk - Kozakken Boys
VVOG - FC Lisse
Spijkenisse - SC Feyenoord