Nieuws

Dikke prijs voor Scheveningen, dat werd tijd

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Derde divisie
Nacompetitie

 

10 juni 2018

TIEL - Bij de aftrap van het nieuwe seizoen gaat John Blok zijn vijftiende jaar in als hoofdtrainer van Scheveningen. Dat gebeurt dan in de Tweede divisie, omdat de club van Houtrust voor het eerst sinds jaren weer eens een knallend feest kon vieren. Het kampioenschap van de Derde divisie viel toe aan Spakenburg, maar Scheveningen doorstond eerst de play-offs met Quick (1-1 en 1-0) en in het geval van TEC was het zelfs een kwestie van overleven.

 

Na deel één van het tweeluik met Tielse Eenheid Combinatie reageerde Blok als volgt: "Alleen weten we dat TEC een veel te goede ploeg heeft om nog niet op te geven. Er staat ons zaterdag een pittige wedstrijd in Tiel te wachten. Eerst maar eens zien welke spelers we kunnen opstellen. Ik hou me hart vast over de blessure van Nieto. Gelukkig deden de invallers het goed, maar ik zou geruster zijn als we die derde treffer hadden gemaakt."

 

Kevin Gomez Nieto speelde in Tiel, maar dat was niet weggelegd voor Samir el Moussaoui, Peter Jungschläger en Mitchel van der Vlugt, waardoor Blok weer al zijn improvisatietalent moest aanspreken om met de spelers die wel beschikbaar waren er het beste van te maken. Wie de verhaallijn van de trainerscarrière van Blok heeft gevolgd, kan niet anders dan tot de conclusie komen dan dat het door de jaren heen zo geweest is. In elk seizoen, en ook wel eens gedurende een heel voetbaljaar, was het worstelen met absentielijsten vanwege schorsingen en bovenal blessures. En dat lag dan voor Scheveningen extra gevoelig, omdat de club nu eenmaal niet de middelen (budget en spelersmateriaal) heeft waar pakweg Spakenburg, IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys en nu een stapje lager Quick Boys wel over kunnen beschikken.

 

Totale ontlading bij Scheveningen.

 

Het was natuurlijk wel de kracht van Blok hoe hij dan zijn problemen ventileerde als de lijst met afwezigen weer eens de spuigaten uitliep. Zo vond er een keer de volgende woordenwisseling plaats bij binnenkomst van een verslaggever van Voetbal op Zaterdag: "Moet je schrijven vanmiddag?" "Ja, als jullie een beetje ordentelijk voetballen." "Wees maar gerust, dat gaat niet gebeuren." Wie verzint het nou om dat te zeggen van zijn eigen ploeg? Blok dus, ten voeten uit. En na de wedstrijd tegen Spakenburg (1-1, 19 december 2015), luidde de conclusie: "Ook als Spakenburg niet in de wedstrijd zit, kan zo'n ploeg een goal maken. Maar bij vlagen hebben we aardig gevoetbald. We hebben nagelaten drie punten te pakken. Als je kijkt naar de kansen die we gemist hebben en twee keer een bal op de lat. Hier kunnen we de winterstop wel mee in. De eerste helft van het seizoen was wisselvallig. We hebben punten laten liggen. We hadden vooraf ook andere plannen met Aldogan en Verheijdt (vertrokken naar MVV, red.). Daardoor hebben we met veel minder diepte gespeeld en was er ook soms niet het evenwicht in de ploeg, dat je graag ziet. Maar in weinig wedstrijden zijn we echt de mindere geweest. Dit is een goede groep met specifieke kwaliteiten."

 

Scheveningen eindigde dat jaar als dertiende. Het was het vierde jaar na de promotie (kampioen in de hoofdklasse A) naar de topklasse in 2012. Het jaar verliep echt dramatisch. Aan de afwezigheidslijstjes kwam maar geen einde. In het voorjaar van 2016 vatte Blok zijn gevoel na de 2-0 winst op RVVH kernachtig samen met de oneliner: "Ik ben kapot." Voor dat moment dan, want Scheveningen knokte zich nog wel naar die dertiende plek, een dieptepunt voor Blok als coach, maar wel voldoende om zich verder zonder zorgen (geen p/d-wedstrijden) te handhaven omdat het jaar daarop de Tweede divisie van start ging.

 

Het eerste jaar Derde divisie (voorheen topklasse) was voor Scheveningen wel een juichjaar. Na de 3-0 overwinning op FC Rijnvogels (25 februari 2017) was Scheveningen de nieuwe koploper. Bij die gelegenheid wees Blok naar zijn spelers die doende waren met een polonaise: "Daar gaan ze weer, die gekken. Pas na de 2-0 vond ik dat we goed gingen voetballen, maar hadden we meer afstand moeten nemen dan we deden. We hebben veel mogelijkheden gehad om het goed uit te spelen. Rijnvogels probeerde hoog druk te zetten, maar daar kunnen we ons altijd wel onderuit voetballen en dan wordt het zaak om de kansen te benutten. Daarin hebben we niet onze beste wedstrijd gespeeld, maar wel eenvoudig gewonnen. We hebben nogal eens de neiging punten te laten liggen tegen ploegen die onderin staan."

Scheveningen mocht even lonken naar glorie, maar die kwam er niet met uiteindelijk een vijfde plek in de eindrangschikking. En dat is dan natuurlijk een teleurstelling, maar Scheveningen is de club er niet naar daar lang in te blijven hangen.

 

Voor het seizoen 2017-18 waren gek genoeg de verwachtingen niet hoog gespannen. Realiteitszin liet zien dat ervaring was vertokken (Michael Ros, Ricardo Samoender, Sandro Callabro) en Blok met een aantal nieuwkomers, waarvan sommigen lekker jong (Gio van Ree, Jari de Jong, Björn Wagenaar en Brandon Robinson) toch een nieuwe ploeg moest zien te smeden. En toen aanvankelijk er weer een blessuregolf over Houtrust spoelde, en dat waren vooral de ervaren spelers die daar last van hadden, kwam Scheveningen al snel in de buurt te staan van de beruchte strepen. De ommekeer in de competitie was de 2-4 overwinning bij Quick Boys. Mehmet Aldogan speelde op Nieuw-Zuid de pannen van het dak, maar dat deed heel Scheveningen op die wat kille, sombere decemberdag. "Bevrijding? Dat is al weer een tijdje terug. Maar het was een lekkere overwinning. Dat hadden we nodig. Er gebeurde veel in de wedstrijd maar over het geheel denk ik dat we terecht gewonnen hebben. Ons veldspel was verzorgder dan dat van Quick Boys. Wij hebben gevoetbald", gaf Blok zijn gevoel van beleving.

 

John Blok met zijn arm om Barry Rog, een jongen uit de Scheveningen-school.

 

Vanaf dat moment is het crescendo gegaan. Vergis je ook niet in de kracht en het voetballend vermogen van Scheveningen, mits iedereen fit is. Samir el Moussaoui (31 jaar), Leroy Resodihardjo (31), Peter Jungschläger (34), Levi Schwiebbe (31), Tim Peters (32), Marvin Nieuwlaat (32), Mehmet Aldogan (29) en doelman Sven Wolsheimer (28) kun je ieder moment van de dag om een boodschap sturen. En de spelers die nog niet zo lang het shirt van Scheveningen dragen, Barry Rog (de enige eigen kweek van dit moment), Mitchell de Vlugt, Esin Gula, Kevin Gomez Nieto maar ook de nieuwkomers Van Ree, De Jong, Robinson gaan daar aan de hand van Blok bijna automatisch in mee.

 

En om dan de kroon op het werk te zetten - Scheveningen speelde tweederde van het seizoen als een kampioen en won de tweede en derde periodetitel - kwam het allemaal aan op die ene wedstrijd, een ware finale. Was het qua inhoud dit seizoen de slechtste wedstrijd van Scheveningen? Het had er veel van weg. Zonder een aantal vaste basisspelers was het weer schuiven geweest met de poppetjes. Maar dan nog bakte Scheveningen na een paar dreigende momenten in de beginfase er daarna eigenlijk helemaal niets van. TEC had de bal. Daar kwam het in grote lijnen op neer. En TEC had bij rust de 2-0 achterstand uit de eerste wedstrijd keurig rechtgetrokken en dat beloofde wat voor de tweede helft. Scheveningen had na de pauze wel iets meer grip op de tegenstander maar gaf toch ook nog kansen genoeg weg voor een derde en waarschijnlijk ook fatale tegentreffer. Wat te denken van de omhaal van Sherwin Grot die Van Ree via de lat uit het doel werkte? Op dat moment hing het lot van Scheveningen toch echt aan een microscopisch dun draadje.

 

Maar een ploeg kan nog zo slecht spelen, er komt altijd nog wel een kans. En dus forceerde Scheveningen - de toegevoegde tijd was al ingegaan - een hoekschop. Die leverde niet direct resultaat, maar Schwiebbe mocht de bal nog een keer strak voorgeven. Even strak (en hard) joeg Resodihardjo, mee naar voren gekomen voor die hoekschop, onhoudbaar de reddende 2-1 in het Tielse netje. Schwiebbe liet daarna nog een strafschop onbenut, maar de pret voor Scheveningen was al losgebarsten. "Sommige jongens hadden toch wel last van spanning in zo'n grote wedstrijd", keek Blok terug op een voor de club historische avond. "Het meest blij ben ik voor de mensen die al die jaren hun tijd en energie in de club steken." Typisch Blok, in de haast vergeet hij zichzelf. Veertien jaar trainer geweest van Scheveningen, waar hij als voetballer in 1996 onder leiding van Martin Jol het landskampioenschap vierde. Jongen van de club, uit één blok gesneden.

 

Tekst: Aad van der Graaf

Foto's: Orange Pictures