Nieuws

Onverzettelijkheid helpt Scheveningen verder

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Derde divisie
Nacompetitie

 

3 juni 2018

DEN HAAG - Scheveningen mag door de zwaar bevochten 1-0 zege op Quick verder in de strijd om promotie naar de Tweede divisie. De ploeg van trainer John Blok moest in het Haagse onderonsje heel diep gaan om dat te bereiken. De derby trok op een prima gevuld sportpark Houtrust zo'n 2500 toeschouwers en dat aantal was in tijden niet gehaald.

 

Nu is deze derby niet een wedstrijd die bol staat van de sentimenten. Dus geen opgefokte sfeer rond het veld. Wel wat aanmoedigingsvuurwerk en confetti, maar dat zorgde alleen maar voor meer jolijt. De beide verenigingen kunnen heel goed met elkaar overweg en zullen altijd gearmd door één deur lopen. Quick, normaal uitkomend in de Derde divsie zondag, heeft net als Scheveningen een prima seizoen achter de rug. Als debutant in de Derde divisie is het heel knap om al direct de nacompetitie te behalen. De ploeg van trainer Paul van der Zwaan heeft met spelers als Joost de Gelder, Kai van Hese en Marc Boshoff voldoende klasse in huis om ook de komende seizoenen een rol van betekenis te kunnen spelen.

 

Kevin Gomes Nieto stoomt op, Steven de Kruijf en Kai van Hese proberen aan te haken.

 

De eerste wedstrijd op het sportpark Nieuw Hanenburg in Den Haag was geëindigd in 1-1 en toen had Quick al laten zien dat de ploeg bij vlagen beter was dan Scheveningen. In deze belangrijke tweede wedstrijd werd weer eens veel gevraagd van de kennis en slimheid van Blok. Hij moest het doen zonder de geblesseerden Samir el Moussaoui en Mitchell de Vlugt. Maar een nog groter gemis was het niet kunnen opstellen van Levi Schwiebbe. De positie van de 'motor van Scheveningen' is moeilijk in te vullen, maar Blok vond in Peter Jungschläger toch een meer dan prima alternatief. Blok: "Peter is heel lang geblesseerd geweest en heeft eigenlijk nog geen wedstrijd daarna gespeeld. Ik kan niet anders dan hem nu voor de leeuwen gooien en maar zien hoe dat gaat."

 

Blok zou niet teleurgesteld worden, want Jungschläger zou samen met aanvoerder Leroy Resodihardjo uitgroeien tot de uitblinker van zijn ploeg. Quick had die problemen niet en kon zonder zorgen aan het duel beginnen. De bezoekers lieten zich ook vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Dröge van de goede kant zien. Scheveningen moest al snel alle zeilen bijzetten en moest in die fase van de wedstrijd ook het middenveld laten aan Quick. In de 11-de minuut een scrimmage van jewelste in het doelgebied van Scheveningen, maar de bal richting doel kregen de voorwaartsen van de bezoekers niet. De thuisploeg dus door het oog van de naald en dat werd zes minuten later nog een keer overgedaan. Na een voorzet van Boshoff schoot de geheel vrijgelaten Frank van der Heiden in kansrijke positie naast.

 

Scheveningen leed veel onnodig balverlies en kon maar moeizaam richting de snelle en behendige aanvallers Brandon Robinson en Mehmet Aldogan komen. Toen dat in de 26-ste minuut wel lukte, was het ook direct raak. De voorzet was van Aldogan en vanaf de tweede paal wist Barry Rog uiteindelijk de jonge talentvolle doelman Jari Puister te passeren: 1-0. Deze treffer gaf Scheveningen net het zetje dat nodig was. Er werd nu veel beter gespeeld en er kwamen in de 35-ste minuut ook twee grote mogelijkheden die voor een veel veiligere voorsprong hadden moeten zorgen. Aldogan kon vanaf het middenveld een aanval opzetten en toen de steeds verder teruglopende Quick verdedigers niet ingrepen kwam de weg open te liggen voor Tim Peters. Die zag echter geen kans om Puister te passeren. Direct daarop kreeg Robinson een vrije kopkans maar ook die leverde geen tweede treffer op.

 

Scheidsrechter Sam Dröge geeft Steven de Kruijf geel voor zijn overtreding op Tim Peters (op de grond). Een paar minuten later loopt De Kruijf opnieuw tegen geel aan en kan de verdediger van Quick vertrekken.

 

Scheveningen had zich dus hersteld van de matige start van de wedstrijd en er werd nog wel spektakel verwacht van de ploeg van Blok. Spektakel kwam er wel maar niet op de manier die de succesvolle trainer had verwacht. Zijn ploeg werd namelijk door de bezoekers in de tang genomen. Niets was er meer over van de ploeg die kampioen Spakenburg in Bunschoten-Spakenburg nog met geweldig voetbal op een 0-2 nederlaag had getrakteerd. Quick, ook wel 'De Haantjes' genoemd, pikten dat het een lieve lust was, maar kregen de discipelen van Blok niet op de knieën. Er kon een dubbel getal gezet worden bij het aantal corners voor Quick, maar steeds bleef doelman Sven Wolsheimer de situatie meester.

 

De supporters van de thuisploeg begonnen hun angst te uiten. "We verdedigen te veel en zo roepen we het onheil over onszelf af" was een veel gehoorde kreet. Het spel van beide ploegen werd matiger en matiger, maar de spanning vergoedde veel voor het publiek. Het was reactievoetbal van Scheveningen tegen een aandringend Quick. Dat veranderde ook niet na de rode kaart (twee keer geel) voor Quick-speler Steven de Kruijf. De numerieke minderheid deerde de gasten niet en de druk op het doel van Scheveningen bleef. Alleen leverde die druk eigenlijk maar weinig gevaarlijke momenten voor het doel op. De verdedigers van de thuisploeg gooiden alles in de strijd om overeind te blijven en hun onverzettelijkheid zou uiteindelijk het verschil maken. In de zes minuten extra tijd moest Scheveningen nog één keer door het oog van de naald kruipen. De meegekomen Quick-verdediger Virgil Tjin-Asjoe schoot in kansrijke positie, zo'n zes meter recht voor het doel, de bal over. Op het tandvlees haalde Scheveningen het eindsignaal en mag nu verder in de strijd om promotie naar de Tweede divisie tegen het lastige TEC uit Tiel.

 

Virgil Tjin-Asjoe (4) kijkt hoe Barry Rog de bal onder controle gaat krijgen.

 

Blok was wel trots op zijn ploeg. "We hadden in de eerste helft de kans om op een grotere voorsprong te komen en dat hebben we verzuimd. In de tweede helft hebben we niet meer gevoetbald en was het alleen maar tegenhouden. Op basis van inzet bleven we overeind. Ik vind het voor Peter Jungschläger geweldig dat het zo goed is gegaan. Hij heeft een lange blessuretijd achter de rug en in het slot van zijn carrière zo spelen verdient hij gewoon. We zijn met een smalle selectie gekomen tot twee periodetitels en gaan nu samen met TEC uitmaken wie er mag promoveren. Mag ik trots zijn?"

Wel was Blok boos op doelpuntenmaker Rog. Die werd door de supporters op de schouders gehesen, maar had in de slotfase van scheidsrechter Dröge voor een heel domme actie (praten) een gele kaart gekregen. Zijn coach kon dat niet waarderen. "Hij is nu voor de volgende wedstrijd geschorst en dat kunnen we in deze fase zeker niet gebruiken." Quick-trainer Van der Zwaan kon zijn spelers niets verwijten. "We hadden ze bij de strot maar konden die niet dichtknijpen. Voor het doel misten we gewoon dadendrang."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures