Nieuws

Katwijk heeft alle sleutels in handen

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

19 januari 2018

De hervatting van de competitie kwam Katwijk te staan op een 0-2 nederlaag. Kozakken Boys stapte zegevierend van De Krom na een open wedstrijd, waarin Katwijk voor rust de betere ploeg was, maar na de pauze pakten de Werkendammers dankbaar de presentjes uit die ze kregen voorgehouden. Blunders bij Katwijk voeren de boventoon, kopte deze website.

 

Fouten op het niveau van de Tweede divisie zijn een bijna-garantie op een tegendoelpunt, weet iedere trainer. Dat is een uitkomst van de bundeling van de beste amateurclubs van het land, zoals dat begonnen is met de invoering van de topklasse en een voortzetting heeft gekregen in de Derde divisie en nu de anderhalve competitie oude Tweede divisie. Een fijn plan, die piramide, zou je zeggen. Beetje jammer alleen dat de KNVB er van alles omheen heeft verzonnen van verplichte promotie naar de Eerste divisie, een heel pakket aan licentie-eisen, tot en met de instroom van belofteteams van de betaald voetbal clubs. Kort samengevat, een heldere kern (de beste clubs voetballen tegen elkaar) maar met een volstrekt waardeloze verpakking. En juist om wille van die verpakking is een voor de voetballiefhebber aantrekkelijk aspect van het amateurvoetbal compleet weggevaagd, te weten de strijd om de landstitels, niet altijd met goed voetbal, maar meestal wel druk bezocht, bij de zaterdagclubs althans.

 

Over toeschouwersaantallen gesproken, het verschil in aantrekkingskracht blijft opvallend. Neem de laatste speeldag in de Tweede divisie. Vier thuisspelende zaterdagclubs (daarvan speelden HHC Hardenberg en Rijnsburgse Boys op eigen veld tegen een zondagclub) trokken in totaal ruim 6500 toeschouwers op een totaal van 9100 kijkers. Profiteren zondagclubs dan van de aanwezigheid van zaterdagclubs? Niet echt, want VVSB-GVVV bijvoorbeeld trok om en nabij de 600 belangstellenden. Voetballen op zaterdagavond lijkt schipperen in de marge. Veel GVVV supporters zullen niet de moeite hebben genomen naar Noordwijkerhout te reizen. VVSB zit verder wel in een bevoorrechte positie. De bollenstreek voorziet in derby's met Katwijk, Rijnburgse Boys en FC Lisse. Maar dat is een uitzondering in het geheel.

 

Katwijk won eerder dit seizoen met 2-1 van Barendrecht. Hier keert Barendrecht-doelman Marc van Splunter wel de inzet van Kilian Berkhout (11).
Foto: Cees Bakker

 

Katwijk heeft alle sleutels in handen voor het vervolg van het seizoen. Draait de ploeg van Dick Schreuder de deur van het slot om concurrenten binnen te laten zoals Kozakken Boys? Of gaat de poort op een extra grendel? Het hangt ook af van hoe serieus de tegenstand wordt. Barendrecht is de eerstkomende tegenstander. De ploeg van Adrie Poldervaart won van de laatste zeven duels er zes. Alleen Kozakken Boys wist in die reeks Barendrecht te kloppen (3-0). Eerder dit seizoen won Katwijk nipt (2-1) van Barendrecht. Het was de laatste zege in een serie van acht overwinningen, waarmee de Katwijkers dit seizoen in de Tweede divisie meteen de toon zetten. Excelsior Maassluis zorgde daarna voor de eerste nederlaag (3-0) voor Katwijk, dat die middag grove steken liet vallen. Inmiddels zijn de oranjehemden vier keer aan de verkeerde kant van de score uitgekomen. Met andere woorden, helemaal feilloos is Katwijk zeker niet. En de kleinste foutjes kunnen een fatale uitwerking hebben.

 

GVVV is één van de volgers. De Veenendalers hebben hun spelersgroep voor komend seizoen al weer op orde. De selectie blijft, enkele uitzonderingen daar gelaten, grotendeels intact. Het vakje KOMT VAN in de spelerscarrousel is vooralsnog leeg. In vroegtijdig stadium rust creëren in de tent is het motto en dat al in een reeks van jaren. Bij de Koninklijke HFC is die rust er nog niet. De Haarlemmers moeten sowieso op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Ted Verdonkschot gaat aan het eind van dit seizoen overstappen naar IJsselmeervogels. Verdonkschot laat naar verwachting de 'Koninklijke' op een goede manier achter. In het eerste jaar Tweede divisie was het voornamelijk overleven, maar in het huidige seizoen is de koers gericht op een plek in het linkerrijtje. De Koninklijke HFC heeft niet zo veel aanwijsbare sterren, maar is wel een (h)echte ploeg. De 1-1 van een week geleden bij Rijnsburgse Boys vloeide voort uit een teamprestatie.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

 

Barendrecht - Katwijk

GVVV - Koninklijke HFC