VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Voorzitter Stichting Voetbal op Zaterdag

Wiel Coerver, een visionair

 

Arthur van den Berg
Voorzitter van de Stichting Voetbal op Zaterdag

 

Een paar weken geleden stond ik bij een training van mijn kleinzoon te kijken. Vooral het enthousiasme van deze kinderen is leuk om te zien.

Ook deze elftallen hebben natuurlijk een trainer nodig. Een trainer die vooral probeert die kinderen de basistechnieken aan te leren en ze in een team te laten voetballen.

Vroeger voetbalde je elke dag op straat (helaas niet meer mogelijk) en op het schoolplein waardoor je bijna spelenderwijs een betere techniek kreeg.

'Paaltje pik' was populair en kon overal. En op het schoolplein was met een paar jassen als doelpalen al snel een veldje gemaakt.

Je moeder was niet zo blij als je dan thuis kwam met kale schoenen en een scheur in je broek.

Tegenwoordig zijn bij de jeugd andere spelletjes (zoals Pokémon) veel populairder. Het bijbehorende hollen door straten, bos en andermans tuinen is wel goed voor de conditie. Maar wat voetbaltechniek betreft brengt dat uiteraard weinig op.

 

Op een ander veld was ook een trainer bezig. Mooie trainingsoutfit en in zijn handen een groot bloknoot. Dat was goed voor allerlei aantekeningen zag ik en had meteen ook de uitstraling van het 'grote mensen' voetbal.

Ook zag ik op dat papier allerlei lijnen staan. Vooraf zorgde hij nog voor een 'mental' speech in professionele trainerstaal. Taal dacht ik, die je eigenlijk niet wil horen bij spelertjes van 10-11 jaar. Het ging ook over 'looplijnen' en ik vroeg mij echt af wat deze goedwillende trainer nou aan die kinderen wilde overbrengen.

Mijn mening: Laat ze lekker voetballen die kinderen. En sta niet te schreeuwen als ze proberen een mannetje te passeren. En nog belangrijker, hou vooral het plezier er in.

Het is veel te vroeg voor hun overname van de voetbaltaal van trainers. Of die ze horen op tv of bij het eerste elftal van hun club.

Het is de voetbaltaal van deze 'toptrainers' waar wij vroeger nooit van hoorden. Zoals 'open draaien, te hoog staan, hoog spelen, kantelen of kommetje'.

Nogmaals, wat echt belangrijk is HOU HET PLEZIER ER IN. En nog iets, juist bij deze jonge voetballertjes: trainen doe je altijd en alles MET EEN BAL.

 

Wiel Coerver

 

Over baltraining gesproken. Oud-trainer Wiel Coerver (misschien niet zo bekend bij de jongeren onder ons) was een visionair in het trainen met een bal. En daarin verweven: veel passeerbewegingen, veel herhalingen en nog meer oefeningen. Zijn methode is dan ook bekend als de 'Wiel Coerver methode' en betekent: het je eigen maken van talloze bewegingen en oefeningen door middel van individuele en specifieke techniektrainingen.

Door veel te herhalen kun je de oefeningen perfectioneren. Om te herhalen heb je de juiste mentaliteit nodig. Of zoals Wiel Coerver altijd zei: "Voetballen doe je 20% met je hoofd, 20% met je benen en 60% met je hart." Dus speel met je hart.
Fouten maken mag, sterker nog, durf fouten te maken, dit is goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je wordt rustiger en krijgt daardoor meer vertrouwen. Door mentaal sterker te worden word je weerbaarder.

 

Veel jeugdtrainers zouden zich dan ook meer op deze methode moeten toeleggen. Daardoor kan de techniek bij deze spelertjes veel beter worden. De Coerver-methode is vooral gericht op een zo volledig mogelijke balbeheersing, aangevuld met de nodige techniek.

Wiel Coerver is, vaak op uitnodiging, in tal van landen geweest om zijn methode aan jeugdige voetballers met demonstraties te onderwijzen. Ook zijn er boeken en DVD's uitgebracht om die oefenstof voor iedereen duidelijk te maken.

 

Ik zou zeggen: jeugdtrainers, doe er wat mee!


 Hits  3148 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2