VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

KNVB

 

John Blok
Trainer-coach van Scheveningen

 

Er is lang naar uitgekeken, en misschien nog wel meer over gediscussieerd, maar de nieuwe voetbal piramide is van start gegaan. De Tweede en Derde divisie zijn al even bezig maar sinds afgelopen weekend voetbalt heel Nederland weer. Gewoon ouderwets zoals we het in het amateurvoetbal gewend zijn.

 

De vrijdagavond voor de start van de competitie van de Tweede en Derde divisie was ik te gast op de jaarlijkse seizoensaftrap van RTV Katwijk. Samen met Jan Zoutman, Hein van Heek, Pieter Mulders, Dick Schreuder, Wilfred van Leeuwen, Adrie Poldervaart en Jeroen Rijsdijk werd er vooruit gekeken naar het nieuwe seizoen. Hier werd duidelijk dat er bij trainers niet alleen nog verschillend wordt gedacht over de nieuwe competitieopzet, maar vooral ook over de toevoeging van de jong BVO's. Wat te zeggen over de verschillende aanvangstijden, is er echt meer weerstand voor de jonge talenten, welke spelers laten BVO's meespelen, krijgen we voldoende vrijwilligers op een later tijdstip, komen er meer of minder toeschouwers bij een 18.00 uur wedstrijd en ga zo maar door. Er waren trainers voor en tegen, net zoals er veel argumenten voor en tegen te bedenken zijn. Wat we er ook van vinden, we zullen het in ieder geval dit seizoen moeten doen zoals vastgesteld.

 

Toevallig begon de eerste wedstrijd van het seizoen voor ons dan gelijk tegen zo'n BVO, Jong FC Groningen. Een leuke pot tegen een goede tegenstander, aardige mensen en zeker niet minder toeschouwers dan tegen bijvoorbeeld RVVH of ONS BOSO Sneek.
Smaakmaker bij FC Groningen was balvirtuoos Mahi, samen met Noors international Sorloth de meest opvallende speler. Leuk voor het publiek en volkomen begrijpelijk dat deze spelers ritme opdoen in het tweede elftal. Als vervolgens de hoofdtrainer het weekend daarna veel spelers op de training nodig heeft en geen spelers meegeeft met de jong BVO ontstaat er een andere situatie. Uit het oogpunt van de hoofdtrainer begrijpelijk omdat presteren voor hem belangrijker is dan opleiden. Competitievervalsing dus, is het meeste gebruikte argument van de tegenstanders van het verbinden van het amateurvoetbal met het betaalde voetbal. Dat dit niet alleen bij ons is gebeurd lijkt mij duidelijk. Juist daarom was het wel interessant om te kijken naar dit competitie loze weekend voor de BVO's. Het lijkt er in eerste instantie echter op dat hier niet veel verschil in samenstelling van de selectie zit in vergelijking met eerdere weekenden.

 

In de Derde divisie zijn we nu vier competitieronden en één bekerronde onderweg. Tenminste met Scheveningen, want ook voor de beker is er een nieuwe opzet. Wij mochten op basis van de prestaties van vorig seizoen instromen in de tweede voorronde voor amateurclubs. Slechts de winnaars van deze ronde bekeren door en voor alle andere clubs is het al klaar, want instromen in de 'amateurbeker' is er vanaf dit seizoen niet meer bij.

 

Helaas hebben wij ook al met een tweede discussiepunt te maken gehad. Eén van onze spelers heeft rood gekregen, schikkingsvoorstel zes wedstrijden. Nu wil ik helemaal niet de discussie aangaan of excessen in het voetbal zwaar gestraft moeten worden en ook niet of deze rode kaart terecht was of niet. De scheidsrechter heeft in een split second beslist waar wij na afloop rustig de vertraagde beelden hebben kunnen zien. Waar het mij om gaat is de discrepantie in strafmaat met het Betaalde Voetbal waartoe wij nu zouden moeten behoren. Duidelijk is dat het ten laste gelegde niet is gebeurd, iets waar Feyenoord vorig seizoen diverse malen van heeft geprofiteerd. In de amateurtak weten we allemaal dat de tuchtcommissie altijd mag wijzigen maar ook aanzienlijk hoger straft dan in het Betaalde Voetbal. Wanneer is er in het Betaalde Voetbal iemand voor zes duels gestraft? Volgens mij als voorbeeld net zo belangrijk als de hoge straffen in het amateurvoetbal, of misschien nog wel belangrijker? En waarom mocht deze geschorste speler afgelopen zaterdag niet met het tweede elftal meedoen zoals spelers van een 1e elftal van een BVO zouden mogen doen? Iets wat de KNVB na alle ophef gelukkig wel terug gaat draaien, maar moet dat in dit digitale tijdperk echt tot de volgende vergadering wachten? De helft van de competitie zit er dan al op!

 

Waarschijnlijk hebben ze bij de KNVB wel iets anders aan hun hoofd in deze roerige tijden. Eerst maar eens zorgen dat de rust rondom het Nederlands elftal terugkeert. Wij gaan voorlopig proberen 'de winnaars van morgen' af te leveren en het niveau van het Nederlandse voetbal weer op een hoger plan te krijgen Door middel van verhoging van lichamelijke en mentale weerbaarheid moeten er volgens het ambitieuze nieuwe plan van de KNVB betere voetballers komen.
Of we door middel van onze nieuwe competitieopzet ook echt invloed op onze topspelers hebben lijkt mij twijfelachtig. Volgens Marco van Basten is het zelfs wachten op een lichting die gewoon weer meer aanleg heeft. De echt goede spelers bereiken de top voor het grootste gedeelte door hun talent en slechts gedeeltelijk door de opleiding. Dit zijn spelers die vanaf de puberteit al beter tegen kritiek kunnen en ook meer doorzettingsvermogen hebben.
In beide gevallen ligt er een mooie taak voor de amateurverenigingen. Juist in de huidige samenleving moeten we mensen stimuleren om te bewegen en bij verenigingen betrokken te blijven. Waar kinderen vroeger veel op straat speelden moeten ze nu vooral lekker op de club kunnen voetballen en plezier hebben. Door de unieke manier waarop in Nederland het voetbal georganiseerd is kan dit ook.

 

De KNVB heeft onlangs Hans van Breukelen aangesteld als nieuwe technisch directeur. Hij is aangesteld als de ultieme inspirator en verbinder tussen het Betaalde voetbal en het amateurvoetbal.
Van Breukelen moet de theorie uit de 'Winnaars van morgen' naar de praktijk brengen van de velden, zalen, pleinen en straten in het land. Ik wens hem veel succes en wijsheid met deze taak en u een prachtig voetbalseizoen. Op welk niveau dan ook!


 Hits  2925 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2