VOETBAL OP ZATERDAG

VOETBAL OP ZATERDAG

Ads 1

Content

Toeschouwersaantallen

 

John Blok
Trainer-coach van Scheveningen

 

Het zijn me de weken wel. Cupfighter VVSB, de pop van Vermeer, het overlijden van Cruijff, de Panama Papers, het Nederlands elftal, de ontknoping in de verschillende competities en een EK waar nog niemand het over heeft. Onderwerpen genoeg om een column over te schrijven maar afgelopen vrijdag viel, na het artikel op VOZ, mijn keuze toch op de toeschouwersaantallen. Tenminste dat dacht ik. Nu de zaterdag weer is geweest slaat de twijfel weer toe, al is het vaak beter dingen eerst te laten bezinken.

 

Toch maar beginnen over die toeschouwersaantallen dan, want dat was toch één van de argumenten van de KNVB. Meer toeschouwers door een betere competitie. Iedereen weet natuurlijk dat daar niets van terecht is gekomen en dat het in de nieuw te vormen divisies zeker niet beter gaat worden.
Het is niet waarschijnlijk dat de jong BVO's veel toeschouwers gaan meenemen of aantrekken terwijl de kans op meer regionale ontmoetingen er slechts nog in de Derde Divisie inzit.
Wat iedere penningmeester al lang weet is dat slechts de derby's nog enige aantrekkingskracht hebben.

 

Jammer in dit geval is het dat juist dit weekend voorlopig de laatste kaskraker en derby Spakenburg - IJsselmeervogels is gespeeld. Ongeacht de stand op de ranglijst altijd goed voor een uitverkocht huis en een bonus voor de clubkas. Quick Boys - Katwijk was er ook altijd zo één.
Vorig seizoen eindelijk weer eens gespeeld maar ook komend seizoen zal deze derby er niet inzitten. Juist nu Quick Boys gaat promoveren heeft Katwijk zich heel knap al geplaatst voor de Tweede Divisie en gaan zij gewoon weer kampioen worden.

 

Quick Boys gaat dan eindelijk de lang gewenste sprong naar de 'Topklasse' maken. Mooi voor al die mensen die zich al jarenlang inzetten voor de club en nu hun inzet en geduld beloond zien in de vorm van een kampioenschap. Een compliment voor Jan Zoutman, en op de achtergrond Gert Aandewiel, die alle stromingen in hetzelfde water hebben laten uitkomen. En misschien zit er wel eenzelfde scenario in als dat van Katwijk en mengt Quick Boys zich ook volgend seizoen gelijk in de strijd om de bovenste plaatsen.
Een geschenk ook voor alle penningmeesters van de Derde Divisie want Quick Boys neemt altijd en overal een grote en trouwe aanhang mee. Wel een probleem voor burgemeester Wienen overigens, met twee clubs die kampioen kunnen worden en twee clubs die nog kunnen promoveren. Misschien is het een idee om het stadhuis vast te laten stutten en er gewoon een feestweek van te maken.

 

Of wij met Scheveningen ook in die mooie Derde Divisie gaan uitkomen is nog maar de vraag.
We hebben het onszelf zeker niet makkelijk gemaakt door een hele slechte serie na de winterstop en een lading aan kaarten. Natuurlijk moet je bij jezelf te rade gaan als je zeven rode kaarten krijgt in een seizoen. Uiteraard waren niet al die kaarten terecht en had in een aantal gevallen de tegenpartij ook minimaal een gele kaart, en misschien ook wel een rode kaart, moeten hebben. U begrijpt dat ik wat bevooroordeeld ben, al was de KNVB het in twee gevallen met ons eens en zijn die kaarten geseponeerd. Niet dat je er wat aan hebt, want invloed op de wedstrijd heeft het dan al duidelijk gehad. Overigens was niet één van die rode kaarten voor ernstig gemeen spel maar dat zou je niet zeggen als je naar de strafmaat kijkt die de KNVB tegenwoordig aanhoudt. Waar je voorheen een flinke overtreding moest maken om vier wedstrijden schorsing te krijgen ben je tegenwoordig blij als je daarmee wegkomt. Na alle gebeurtenissen op de velden is het begrijpelijk dat de KNVB harder is gaan straffen maar niet meer uit te leggen voor de hoogste divisies nu de doorstroming naar het Betaalde Voetbal er komt.

 

Ik heb begrepen dat er aanpassingen komen, in strafmaat en het aantal kaarten dat je daarvoor moet hebben, maar ik ben er niet van overtuigd dat het voldoende is. De beoordeling van overtredingen binnen een wedstrijd is soms al niet te volgen maar als je ziet wat er in het Betaalde Voetbal door mag, of slechts met een vrije trap wordt beoordeeld, en in het amateurvoetbal zwaar wordt bestraft dan is er nog een groot verschil te overbruggen...

 

Toch helpt het vaak enorm als coaches en het arbitrale kwartet op een normale manier met elkaar communiceren. Dat brengt mij toch nog bij afgelopen weekend. Het staken van de wedstrijd Kozakken Boys - GVVV is daar wel heel opvallend. Op dit moment weet ik niet meer dan de berichtgeving over aanhoudend commentaar op de leiding. Het staken van de wedstrijd is een duidelijk signaal, al moeten ook hier dan de richtlijnen duidelijk zijn of nog eens worden herhaald. Want is commentaar op de leiding erger dan het massaal gezang dat de moeder van een speler één van de oudste beroepen ter wereld uitoefent? Dit gebeurt geregeld zonder maatregelen in het Betaalde Voetbal en toch ook in het amateurvoetbal. Helemaal oplossen zullen we dit nooit maar in mijn ogen hebben we hierin een gezamenlijke taak. Het je na afloop alleen afvragen wat dit voor gevolgen voor jezelf kan hebben is in ieder geval geen oplossing!

 

Een fijn en sportief competitieslot allemaal!


 Hits  3666 

Footer

©Stichting Voetbal op ZaterdagRSSTwitterDisclaimer & cookiebeleidColofonAdverteren

Ads 2