Column

Brian

Het was ergens vorig seizoen, dat ik voor RTV Utrecht de Derde divisietopper tussen FC Lisse en IJsselmeervogels bezocht. Lisse was koploper, IJsselmeervogels, de gedoodverfde kampioen, was in de achtervolging. Het was een potje voetbal waar de vonken niet echt vanaf spatten, en ook langs de lijn was de sfeer gemoedelijk. Totdat Lisse de 2-0 maakte. Terwijl de hele ploeg die treffer vierde met de eigen fans, stond de doelman van Lisse in zijn eentje provocerend feest te vieren voor het Vogelsvak. De sfeer sloeg direct om.

 

In diezelfde wedstrijd werd er in de buurt van de 16 van IJsselmeervogels een pittige overtreding gemaakt op een speler van Lisse. De eerste die zich meldde bij het dreigende opstootje, was de keeper van Lisse, na een dolle sprint over 80 meter.

 

Dit seizoen, met FC Lisse in de Tweede divisie, verbaasde ik mij voor de tv weer menigmaal over het opgefokte gedrag van Lisse-goalie Brian van der Werff, want over hem gaat het hier. En je hoeft er niet alleen tv voor te kijken, statistieken zeggen vaak ook genoeg. Toen ik mij vorige week voorbereidde om live radioverslag te doen van IJsselmeervogels - FC Lisse, zag ik achter de naam van Brian van der Werff zes gele kaarten staan en een rode. Ongekende cijfers voor een keeper.

 

En toen werd het zaterdag en speelde FC Lisse een apathische eerste helft tegen IJsselmeervogels. Onbegrijpelijk voor een ploeg die vecht tegen degradatie. In de rust zal trainer Robbert de Ruiter zijn manschappen hebben verteld dat het wel een onsje meer mocht, en gelijk had hij. Lisse gaf een paar onsjes meer, de Vogels iets minder, en de 2-0 had zo maar als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen.

 

Was het frustratie over het feit dat Lisse niet kreeg wat het na rust verdiende? Was het omdat hij aan zijn trainer wilde laten zien dat hij het onsje meer ook kon brengen? Feit is dat Brian van der Werff een kwartier voor tijd een dieptepass onderschepte en met de bal aan de voet keek of hij eventueel een eigen aanvaller in stelling kon brengen. De zoekende blik naar voren is op de tv-beelden duidelijk te zien. En dan? Boem, kortsluiting. Plotseling verlegt Brian zijn blik naar de bank van IJsselmeervogels, zo'n 15 meter bij hem vandaan. Hij neemt de bal vol op de wreef en ramt hem snoeihard de dug-out in.

 

In die dug-out zit behalve wissels en begeleiders van de Vogels ook Mike Maasman, de 9-jarige pupil van de week. Ik heb het niet gezien vanaf mijn commentaarpositie, maar de bal schijnt het joch op een haar na gemist te hebben. De Rooien over de rooie, en ik kon dat begrijpen. Scheidsrechter Gert Keijl vergaloppeerde zich door de uit woede met water gooiende Robbert Olijfveld van IJsselmeervogels dezelfde straf te geven als Van der Werff, namelijk geel. Rood voor de Lisse-doelman was op zijn plaats geweest.

 

De Lisser dug-out reageerde in eerste instantie zoals je je als team gedraagt als één van jouw spelers wordt belaagd door de tegenstander. Ze namen het op voor hun keeper. Toen de kruitdampen waren opgetrokken drong ook daar het besef door dat ze een volslagen idiote actie hadden lopen verdedigen. De teammanager van Lisse meldde zich bij die van IJsselmeervogels. Van een afstand was aan de mimiek en de gebaren te zien wat hij zei: "Sorry jongens!"

 

IJsselmeervogels-trainer Leushuis zei na afloop in mijn RTV Utrecht-microfoon dat Van der Werff geluk had gehad dat hij de pupil van de week niet had geraakt. "Dan was hij gestrekt en met een gebroken kaak afgevoerd", aldus Leushuis. Dubbel geluk dus dat het mis was, in de eerste plaats voor Mike Maasman, maar ook omdat de door Leushuis voorspelde gevolgen nu uitbleven. Je moet er niet aan denken.

 

Maandag werd bekend dat FC Lisse en Brian van der Werff per direct uit elkaar zijn. Op de website van FC Lisse lezen we dat de visies op het incident zo van elkaar verschillen, dat beide partijen hebben besloten per direct uit elkaar te gaan. Is dat een manier om te verdoezelen dat Lisse de doelman heeft weggestuurd? Een keeper die zeven keer geel en één keer rood krijgt, en daardoor een belangrijke degradatiewedstrijd mist vanwege een schorsing, en die ook nog eens het imago van de club aantast met een dwaze actie; er zijn er voor minder geroyeerd.

 

FC Lisse liet zich van zijn goede kant zien door bij IJsselmeervogels een attentie te laten bezorgen voor de geschrokken pupil van de week. Of Brian van der Werff ook een sorry richting de Vogels heeft laten komen is mij niet bekend. Maar het feit dat Lisse meldt dat de visies op het incident nogal uiteenlopen doet mij vrezen van niet.

 

Willem Leushuis zei zaterdag dat Brian van der Werff buiten het veld een hele aardige kerel is. Laat dat zien Brian, en ga effe sorry zeggen.

 

Bert Kous